VIDEOVOORBEELDEN
'Fotograferen - van opname tot afdruk'

Hoofdstuk 3: Bewerken van foto's

Onderwerp:_
  Omschrijving:_

 
Introductie Lightroom
Ben je nog niet heel bekend met Adobe Lightroom dan is het aan te raden om deze video eerst te bekijken. Je leert zo snel de interface en modules kennen. Verder wordt er uitgebreid stilgestaan bij het importeren van foto's.
       

Onderwerp:_
  Omschrijving:_

 
Hardwarecorrecties in Lightroom
Bij het fotograferen maak je gebruik van bepaalde hardware, zoals de camera en het objectief. De kenmerken en instellingen van de hardware hebben invloed op de foto. In Lightroom kun je hiervoor corrigeren door middel van lenscorrecties en camerakalibratie. Werk je regelmatig met dezelfde hardware dan is er ook de mogelijkheid om te werken met standaardinstellingen.
       

Onderwerp:_
  Omschrijving:_

 
Standaardaanpassingen in Lightroom
De standaardaanpassingen duiden op de aanpassingen die regelmatig worden toegepast. Aan de orde komen bijvoorbeeld aanpassingen aan de witbalans en de belichting (incl. het histogram), maar ook bewerkingen zoals stofreductie en het aanpassen van de horizon in de foto.
       

Onderwerp:_
  Omschrijving:_

 
De kleurtintcurve in Lightroom en Photoshop
De (kleurtint)curve is een instrument dat vaak niet goed begrepen wordt, terwijl het handige eigenschappen heeft om de belichting in je foto's aan te passen. De curve wordt in Photoshop wat gedetailleerder weergegeven maar de werking is hetzelfde in Lightroom.
       

Onderwerp:_
  Omschrijving:_

 
Lokale aanpassingen in Lightroom
Met de lokale aanpassingen kun je delen van je foto's bewerken. Met deze instrumenten kun je je foto personaliseren en de aandacht richten op bepaalde aspecten van je foto. Je leert te werken met maskers, filters en het aanpassingspenceel.
Hoofdstuk 4: Gebruik van foto's

Onderwerp:_
  Omschrijving:_

 
Exportfunctie in Lightroom
Lightroom heeft een uitgebreide exportfunctie waarmee je bijvoorbeeld de exportlocatie, de bestandsinstellingen en de metagegevens kunt bepalen.
       

Onderwerp:_
  Omschrijving:_

 
Afdrukmodule in Lightroom
Je bent helemaal tevreden over je foto en je wilt de foto afdrukken. Lightroom heeft een uitgebreide afdrukmodule met diverse afdruksjablonen en afdrukinstellingen.
Hoofdstuk 5: Archiveren

Onderwerp:_
  Omschrijving:_

 
Fotoselectie in Lightroom
Wanneer je over een groot aantal foto's beschikt is het noodzakelijk om deze goed te archiveren. Lightroom biedt je alle instrumenten om dit efficiŽnt te doen. Zo kun je bijvoorbeeld gemakkelijk informatie toevoegen en classificaties aanbrengen.
       

Onderwerp:_
  Omschrijving:_

 
Zoeken in Lightroom
Een belangrijk voordeel van een duidelijk ingedeeld archief is de mogelijkheid om gemakkelijk te zoeken. Via het bibliotheekfilter kun je zoeken op talloze kenmerken, classificaties en trefwoorden. Daarnaast kun je ook slimme verzamelingen gebruiken om je foto's verder in te delen.
Hoofdstuk 6: Combineren van foto's

Onderwerp:_
  Omschrijving:_

 
Fotomontage in Lightroom en Photoshop
Lightroom biedt je de instrumenten om gemakkelijk panorama's en HDR-foto's te creŽren. Daarnaast maken we een klein uitstapje naar Photoshop om een voorbeeld te geven hoe je zelf foto's kunt monteren.